И момчетата обичат да си играят с кукли!

И момчетата обичат да си играят с кукли!

ВНИМАНИЕ!! ПОМЕСТЕНИЯТ ПО-ДОЛУ МАТЕРИАЛ НЕ БИВА ДА ПОДТИКВА КЪМ РИСКОВАНИ ДЕЙСТВИЯ НЕПОДГОТВЕНИ ХОРА. ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ, ЧЕ В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЛЕСНО СЕ СТИГА ДО НАЙ-ЛОШОТО (ТРАЙНИ ТРАВМИ, СМЪРТ). РАБОТАТА С КАТЕРАЧЕН ИНВЕНТАР И ПРЕХОДИТЕ ПО ВЕРТИКАЛНИ ТЕРЕНИ Е СИЛНО ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА БЪДАТ ИЗВЪРШВАНИ ПОД НЕПОСРЕДСТВЕНИЯ КОНТРОЛ НА ВОДАЧ!

Съвсем наскоро една приятелка ми се обади за ангажимент – група си търсела водач за виа-фератата, разположена срещу хижа Мальовица. Там, вдясно от скалата, позната като Куклата, започват пътя си нагоре металните скоби и въжета.

rila-via-ferrata

С израза “виа-ферата” се означават скални маршрути, предназначени за некатерачи. Представляват сбор от метални въжета, скоби, дръжки и други помощни средства, с които туристите (не-алпинисти) се придвижват на преди недостъпни места – над пропасти, по отвесни скали и т. н. Виа-ферати възникват в полза на военните, но скоро това практично средство се оценява като ново зрелище, така че получава разпространение. В наши дни това забавление е разпространено дотолкова, че в Западна Европа възникна нова професия: водач по виа-ферати. Също така, в магазините за екипировка, включително и у нас, с отстъпка може да се закупи “виа-ферата комплект” – каска, седалка и два ластични спусъка с карабинери.

Независимо дали тази група ще се осъществи, идеята покълна в мен, така че отидох на прохождане. И ако не ми се беше наложило да го реша в последния момент, щях да предложа на някой ентусиаст, пък бил той и непознат, да ми прави компания в това проучвателно приключение.

sofia-samokov-bus
По традиция се успах за най-ранния автобус за Самоков. Затова пък в този разполагах с масичка!

samokov-market
Китния самоковски пазар!

Malyovitsa-october
От “цели” два месеца не бях стъпвал тук, хехехе!

Провидението обаче работеше в моя полза! След светкавичен автостоп се озовах при ЦПШ-Мальовица, откъдето с подтичващо темпо се качих до хижата, а оттам веднага се насочих към основата на виа-фератата. Кратко видео, малко преди началото:


P1040173

Готовии… Старт!!

Още в началото се започва с лесен, но гъделичкащ страха от високо пасаж. След него човек с облекчение пак стъпва на равно, но това продължава някакси твърде дълго, преди пак с нетърпение да пипне скала!

P1040180
Отвреме-навреме поглеждам нагоре, а погледът ми търси една четвъртита плоча с изкусителен оранжев цвят!

P1040176
Единственият влажен участък по фератата, с дължина не повече от 4 метра!

С набирането на височина сухите слънчеви ливади се скриха от погледа ми, за да отстъпят място на заснежени чукари, чернеещи се под сянката на придошли облаци.

Puppet-rock-Malyovitsa-peak
На близък план и на сянка стои Куклата, вдясно на слънце е Малка Мальовица, а по-вдясно се мержелее вр. Мальовица (2729 м).

Скоро стигнах и до очаквания кръстопът – между лесния и по-трудния нов вариант. Мой приятел вече беше успял да го направи, при това с доста по-тежка раница. Бях уверен в себе си, товарът ми беше максимално изчистен, а и времето намигаше приятелски. Тъй че без колебание поех надясно, към коравото разклонение… Разглеждам сега снимките от фотоапарата и с изненада виждам, че хич не са много тези от преминаването на трудния вариант. Явно не ми е било до снимане!


След като подминах табелата “Вариант – не е за всеки!”, слязох малко надолу и се озовах на същинския старт. Там се почна едно набиране по метални въжета, скоби и скали. Започнах да сядам в седалката, за да успокоявам дишането. Така, лека-полека, стигнах до тесен тревен участък, разделящ първия отвес от втория: мечтаната червена плоча! Там и стомахът, и внезапно появилото се слънце заговориха – хапни сега, че тук е момента!

P1040188
Отдясно-наляво: банан, турски смокини, испански смокини. Опитайте от испанските! Малки, меки, ароматни и не прекалено сладки.

Хапване, водичка – и напред! С малко боязън, ама и доза любов подхванах червената стена. Траверс надясно… Набиране по хватки и въжета нагоре, редувано с почивки… Постепенно минаване наляво, излизане от плочата!

P1040185
Планините са най-богатата изложбена зала на Земята! А за скулпторът, творил това… Нямам думи!

via-ferrata-crux
На пасажа!

Нагоре трудното и лесното въже се събират и продължават, за да се изкачат чак до връхче, обрасло с клек. Там вече ме бяха напуснали мислите за фератата, а обмислях пътя напред. Бях готов да търся излаз към Мальовишките езера или Урдиния циркус, ако намерех пътека натам. Видео от връхната точка:


Една добре просечена в гъстия клек пътека следва билото в посока Мальовишките езера, има маркировка от единична дълга синя хоризонтална линия. Тя ме водеше известно време по билото, след което го превали отляво и заспуска надолу, за да достигне Заешката пътека, водеща през едноименния улей към хижа Мальовица. Там се поколебах, предвид напредналия час, но все пак поех нагоре, с цел да намеря споменатите езера. Всъщност, имах още една причина да не сляза към хижата – една възрастна туристка по-долу си беше харесала място за тоалетна там… Тъй че стъпвах тихо, за да не ме види и да се притесни.

P1040194
Ето и малко лед, натекъл по скаличките!

Полека започнаха да се появяват сняг и единични скали. Скоро с радост съгледах първото, най-ниско Мальовишко езеро, където каменните блокове вече доминираха пейзажа. Продължих по пътеката, минаваща вдясно от малкия циркус, по затревения склон там. Езерата бяха като граница между жълто-кафевите тревички, тъмнозеления клек и сивите каменни грамади, завардили подстъпите към величавото мрачно мальовишко владение…

P1040199
Мимолетно слънце и мъглица над едно от езерата.

P1040213
Ето ги трите Мальовишки езера…

P1040223
… И четвъртото, микроскопично на размер 🙂


Програмата максимум за деня включваше и изкачване на ръба, намиращ се между вр. Орлето и Малка Мальовица, но веднага щом видях откъде се подхожда, реших да си го спестя. Заслизах обратно, след което пирамидка от камъни ме ориентира кой точно е Овчарския улей…

P1040224
Надолу по улея цветовете се завръщат!

Бързо слязох до пътеката на Първа тераса, вече мислещ само за леща-гореща! И изведнъж ми се дотича. Скоро на планина не бях ходил с толкова портативна раница, а и като добавим нуждата от топло хапване и бързо омитане към София, се събраха достатъчно аргументи. Понесох се надолу и след няколко минути бях край пращящата, разпалвана камина. В хижата бяха хижарката и неин малък, англоговорящ помощник. Стоически почаках тя да раздаде чаршафи на новонастаняващи се, след което стръвно поех чиния с топла леща, хлебец и пържени картофки.

За точно 23 минути пробягах отсечката до ЦПШ – и това се оказа ненапразно. Там заварих приятелско семейство, тъкмо канещо се да потегля към София.

P1040231
Моите ненадейни благодетели! Нищо чудно другия път срещата на планина да не стане съвсем случайно 🙂

Така не само се уредих с директен стоп, ами и с твърде приятна компания! На връщане ми звънна приятел:

– Митко, ние решихме къде да ходим на планина утре!
– Супер! – отговорих му аз. – И накъде поемаме?
– Мальовица!
– …
– Идваш ли с нас?!
Не се чудих много:
– … Е че как?!

P1040228

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *