МОНБЛАН 2016 (съкратена)

В края на пролетта тази година служебен ангажимент ще ме изпрати в Шамони, Франция. Оттам започва и изкачването по класическия маршрут към върха. Идеален случай да заведа някого на върха (и обратно) 🙂

Поради факта, че посрещам и изпращам на място във Франция (т.е., не сме организирани от/до София), ще имате свободата и отговорността да се придвижите до Шамони, както намерите за добре. Моля, чувствайте се добре дошли да питате неограничено за съвети и информация. Ето програмата:

1-ви ден (14.VI): пристигане в подножието на върха. Това би могло да стане или с личен наземен транспорт, или със самолет до Женева (Wizz Air летят) и влак до Шамони.

2-ри ден (15.VI): от Шамони хващаме влак за Montenvers, провеждане на алпийска тренировка на ледника Mer de Glace. Връщане и нощувка в Шамони.

3-ти ден (16.VI): отпътуване за върха. Транспорт до Орлово гнездо (Nid d’Aigle), пешеходен преход до хижа Tête Rousse (3160 м), нощувка на хижата. Денивелация +800 метра, ходене 3 часа.

4-ти ден (17.VI): преход до хижа Gouté (3816 м), нощувка на хижата. Денивелация за деня +650 метра, ходене 3:30 часа.

5-ти ден (18.VI): ранен старт и изкачване на връх Монблан (4808 м), основната атракция в програмата ни. Слизане до хижа Tête Rousse и нощувка там. Денивелация +1000/-1650 метра, преход с продължителност 10-11 часа.

6-ти ден (19.VI): резервен ден за върха.
7-ми ден (20.VI): резервен ден за върха.

8-ми ден (21.VIII): слизане обратно в Шамони, следобед посещаваме локални атракции по избор (музеи, панорамни лифтове, скалите при Lacs des Gaillands и т. н.).

9-ти ден (22.VIII): отпътуване за България.

ЦЕНА:
водаческа услуга: 600 лв;
нощувки: 150-200 лв;
лифтове и зъбчатки: 150 лв;
музеи и атракции: 50 лв.

ОБЩО: 1000 лв*

*Сумата е ориентировъчна. Твърда остава единствено цената на водаческата услуга. Общия разход за пътуването ви може да варира и в по-широки граници. Ще се спестят още пари, ако нощувките на хижа се заменят с бивак, ако резервирате рано полети или пътувате с икономичен автомобил на дизел или газ. Помислете добре за храна! От България също могат да се носят доста неща, стига товарният ви капацитет да го позволи. По този начин на място остава да се пазаруват само хляб, нетрайни храни и мес(т)ни кулинарни глезотийки!